Meer dan 20.000 unieke items
Tot wel 70% korting op de Opel prijs
Terug naar modellen
Kadett C

Opel was in 1972 met een jaarproductie van 877.963 auto’s Duitslands grootste automobielfabrikant geworden. De oliecrisis zette de ontwikkeling van nieuwe auto’s onder druk.

Met de introductie van de nieuwe C-Kadett (door GM als ‘world car’ aangeduid) probeerde Opel de economische schade van de crisis binnen de perken te houden. De Kadett productie verminderde aanvankelijk met 30% ten opzichte van de Kadett B.

De Kadett C ging in 1973 in diverse landen in productie: in Groot Brittannië als Vauxhall Chevette, in de VS als Chevrolet Chevette, in Argentinië als Kadett K180, in Brazilië als Chevrolet Chevette, in Japan als Isuzu Bellet Gemini en in Australië als Holden Gemini.

De voornaamste technische kenmerken van de Kadett C, die in augustus 1973 werd geïntroduceerd, zijn een lichte zelfdragende carrosserie in verschillende uitvoeringen (2-deurs en 4-deurs sedan, coupé en stationcar en later in 1975 gevolgd door de City), onafhankelijke voorwielophanging met schroefveren, een starre achteras met schroefveren en de bekende viercilinder kopklepmotor van 1.2 liter (N motor met 52 pk en de S motor met 60 pk)

Als gevolg van de oliecrisis werd vanaf begin 1974 ook weer de 993cc motor weer leverbaar uit de Kadett B en leverde 40pk.

In augustus 1975 toonde Opel de GT/E op de IAA in Frankfurt. Deze Kadett coupé leverde met zijn 1.9 injectie motor 105pk, en werd later ook gebruikt in de Manta GT/E en de SR. De Kadett coupé werd in 1977 licht gewijzigd en voorzien van de 20E die werd toegepast in de Rekord. Naast de GT/E bracht Opel in dat jaar ook een rally uitvoering uit met naar keuze een 16S of een 20E motor. Tegelijkertijd werd de 75pk sterke 16S motor ook in de overige Kadett modellen leverbaar.

De Aero-Kadett verscheen begin 1976. Tot de B-stijl was de Aero een gewone 2 deurs sedan, waarbij een afneembaar dakpaneel , een forse rolbeugel en een kort vinyl cabrioletdak gezamenlijk het dak vormden. De ombouw van sedan tot cabrio liet Opel over aan carrosseriefirma Bauer in Stuttgart.

Tot 1979 werden er in totaal 1,7 miljoen C-kadetts in diverse uitvoeringen geproduceerd.

  1. Je bent hier:  
  2. Home
  3. Winkel
  4. Kadett C