Meer dan 20.000 unieke items
Tot wel 70% korting op de Opel prijs
Terug naar modellen
Astra F

Astra F 1992-1998

In 1991 krijgt de opvolger van de Kadett een nieuwe naam: Astra. Ondanks dat de buitenmaten sterk overeenkomen met zijn voorganger, identificeert Opel de Astra liever met de Vectra. Want de wagen oogt heel anders, heel modern, heel smakelijk en geenszins burgerlijk meer. De lijnen zijn rond en vloeiend. Met een derde extra zijruit werd het zicht naar achteren aanmerkelijk verbeterd t.o.v. zijn voorganger. Verbeteringen in veiligheid zijn terug te vinden in toegenomen torsie stijfheid en beschermende balken in de deuren.

De Astra biedt een breed programma aan uitvoeringen en modellen.. Naast de drie-en vijfdeurs hatchback is er een vierdeurs sedan en een vijfdeurs station. Er ontstond een toenemende vraag naar kofferbakauto’s en station modellen. In vertegenwoordigerskringen werd de styling, ruimte en praktische indeling gewaardeerd: de laadvloer is helemaal vlak en de rugleuning kon in twee delen weg geklapt worden.

De sedan is tevens de basis voor de later verschijnende, bij Bertone gebouwde cabriolet. Het motorgamma bestond uit een 14i, een 16i, een 18i (ook in 16v uitvoering) en een 20i waaronder een 20i-16v. Voor de veel rijder was er keuze uit een 17D en een 17TD motor. De uitrustingsniveau’s werden weergegeven door bekende type aanduidingen als GL, GLS, GT, Sport, CD en CDX.

Na 1995 kwamen daar een aantal aanduidingen bij/ voor in de plaats zoals Club, Fresh, Edition, Njoy, Season, Sprint. Dit zijn (actie)modellen die afgeleid zijn van de eerder genoemde uitrustingsniveaus.

De Astra’s van de bouwjaren 91-94 bleken zeer roestgevoelig, vanaf 1994 werd daarom de carrosserie geheel verzinkt en werden andere kitsoorten toegepast. In 1995 krijgt de Astra een facelift, waarbij de wagen wordt voorzien van een nieuwe grille, koplampen met een schuiner aflopende hoek, standaard witte knipperlichten, standaard een plaat op de kofferbakdeksel tussen de achterlichten (beide waren voor de facelift alleen geleverd op de GSi), donkere achterlichten, stootstrips, nieuwe zijspiegels en nieuwe bumpers. Het interieur ondergaat een vernieuwing en is vanaf dan alleen leverbaar met de basiskleur zwart.

Astra GSi

Bij de introductie in 1991 brengt Opel in navolging van de Kadett E GSi ook voor de Astra F een snelle uitvoering op de markt. De basismotor van dit model is een tweeliterkrachtbron met twee kleppen per cilinder (C20NE). Deze heeft een vermogen van 115 pk en brengt de GSi in 9,5 seconde vanuit stilstand naar 100 km/u (fabrieksopgave). De krachtigste versie is uitgerust met de 150 pk sterke 2 liter 16V. Mede door het voor die tijd hoge koppel van 196 Nm weet deze motor in een tijd van 8 seconden de wagen van 0 naar 100 km/u te brengen. In 1993 wordt de C20NE vervangen voor de C18XE, een 1,8 liter motor met 16 kleppen.

Deze GSi wijkt optisch sterk af van de standaard driedeurs  hatchback, terwijl het stalen deel van de carrosserie nagenoeg gelijk is. De GSi is aan de buitenzijde voorzien van forsere voor- en achterbumpers, een afwijkende grille, sideskirts, luchtsleuven in de motorkap en een grote dakspoiler op de achterklep. Tevens is de antenne achterop het dak geplaatst, in tegenstelling tot de plaatsing op het linker achterscherm bij de overige uitvoeringen. De knipperlichten voor zijn wit in plaats van oranje. Zijknippers ontbreken bij de GSi en de achterlichten zijn donkerder van kleur. Tussen de achterlichten is een plaat gemonteerd op de achterklep en de GSi is voorzien van getint glas.

Standaard is de GSi in Nederland en België zeer rijk uitgerust. Zo wordt de wagen geleverd met boordcomputer, ABS, stuurbekrachtiging en schijfremmen rondom. Bij uitvoeringen zonder airconditioning is tot MY "e;94 een schuifkanteldak standaard . Recarosportstoelen zitten ook in het pakket. De 2.0 16V wordt standaard geleverd op 15 inch lichtmetaal en tot MY "e;94 uitgerust met mistlampen voor. Ook tractioncontrol is in die uitvoering standaard. Ten opzichte van de 2.0 8V en 1.8 16V heeft de 2 liter 16V een extra stabilisatiestang aan de achteras. Ook zijn alle oorspronkelijk Nederlandse en Belgische wagens voorbereid voor nagenoeg alle mogelijke opties. Bij de GSi van na de facelift worden deze opties slechts tegen meerprijs leverbaar.

Ook de GSi-uitvoering ondergaat een facelift. Liefhebbers moeten het vanaf 1994 stellen zonder spoilers, bredere bumpers en luchthappers in de motorkap. Optisch is de GSi slechts nog te onderscheiden door de badge op de stootstrippen aan de zijkanten. Ook moet de GSi z"e;n 150 pk sterke twee liter 16v krachtbron halverwege 1995 inruilen tegen de nieuwe generatie Ecotecmotor met dezelfde inhoud, maar 14 pk minder. Ook de vijfdeurs hatchback en de station zijn vanaf dat moment als GSi te bestellen. Dit betreft dan voornamelijk een motorische upgrade met ander onderstel.

De laatste Astra F verliet in 1998 in Nederland de showroom. In die zeven jaar wist Opel er wereldwijd 4,3 miljoen te verkopen.
 

  1. Je bent hier:  
  2. Home
  3. Winkel
  4. Astra F