Meer dan 20.000 unieke items
Tot wel 70% korting op de Opel prijs
Terug naar modellen
Corsa A

Corsa A 1983-1992

Eén van de redenen om lang te wachten met het ontwikkelen van een kleine Opel, zal ongetwijfeld het succes van de overige modelseries zijn geweest. Extra productie-capaciteit voor een nieuw model was er niet. Opel koos daarom voor het bouwen van een geheel nieuwe fabriek in Spanje, temeer omdat in Zuid Europa het marktaandeel van nieuwe kleine auto’s ongeveer 40% van het marktvolume was.


Van meet af aan (1982) werd de Corsa aangeboden in twee carrosserie-varianten: met twee deuren en een achterklep, en met twee deuren en een kofferbak, de Corsa TR genaamd.  Onder de motorkap kon gekozen worden uit 3 motoren: de 10S, de 12S en de 13S. De 10S was een oude bekende OHV motor uit de Kadett C, beide andere motoren waren nieuw ontwikkelde OHC motoren reeds toegepast in de Kadett D en de Ascona C.


De technische opbouw van de Corsa kwam in grote lijnen overeen met de eerder ontwikkelde Kadett D en Ascona C met voorwielaandrijving. De Corsa was leverbaar in 4 uitrustingsvarianten: standaard, Luxus, Berlina en SR. De Corsa werd zeer goed verkocht en om de Japanse concurrentie het hoofd te bieden op het gebied van kleine auto’s, werd de Corsa vanaf 1985 in tal van details gewijzigd. Zo kwam er ondermeer een vierdeurs en een vijfdeurs versie en waren de uitvoeringen in naam veranderd: LS, GL, GLS en GT overeenkomstig de Kadett en Ascona modellen. De toevoeging TR kwam te vervallen.


De Corsa was de eerste kleine auto die werd voorzien van een catalysator. Opel tuner Irmscher bracht vanaf april 1985 een bijzonder aantrekkelijke Corsa op de markt: een 1.3 liter injectie motor met 83pk (top 180km/h) en later met een nog sterker opgevoerde 1.3 motor met 126 pk. Ook bood Irmscher naast carrosseriefirma Michalak uit Wiesbaden een cabrio Corsa aan, een tweezits spider waarin de achterbank was afgedekt met een kunststof paneel.


Eind 1987 bracht Opel diesel-varianten in de Corsa op de markt. Als eerste verscheen de 1.498 (50pk) Isuzu diesel, later gevolgd door een turbo versie met 65 pk. Heel wat sportiever was de Corsa GSI met een 1.598cc injectiemotor met 100pk.


Modelwijzigingen volgden in 1988 en de 1.3 motor werd verruild voor een 1.4 injectiemotor. Na 2 miljoen Corsa’s te hebben geproduceerd, liet Opel het model in 1991 meer ingrijpende facelift ondergaan. Forsere bumpers, gewijzigde grill, kleinere lampen en nieuwe type namen als City, Swing, GL, Joy, Joy-sport en GSI.
De totale productie van de Corsa eindigde in ruim 3 miljoen exemplaren.

 

 

 

 

  1. Je bent hier:  
  2. Home
  3. Winkel
  4. Corsa A